Πώς επιδρούν τα χρώματα στο μωράκι σας


Μπορείτε να επωφεληθείτε από επιστημονικές έρευνες, προκειμένου να βρείτε το κατάλληλο χρώμα για το δωμάτιο του μωρού σας. Αν και το βρέφος δεν αντιλαμβάνεται τα χρώματα σωστά για λίγο καιρό, μεγαλώνοντας θα το κάνει και, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χρώματα έχουν κάποιο αντίκτυπο στα μωρά.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα τολμηρό χρώμα και τραβάει πολλή προσοχή. Μπορείτε να βάλετε κάποια κόκκινα στοιχεία στο βρεφικό δωμάτιο, καλύτερα όμως όχι σε ολόκληρο τοίχο -γενικά δεν συνίσταται για βρεφικό δωμάτιο. Να σημειωθεί ότι το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την επιθετικότητα και τους συχνούς πονοκεφάλους. Αποφύγετε οπωσδήποτε τις μεγάλες ποσότητες.

 

Βρεφικό δωμάτιο με κόκκινες αποχρώσεις.

 

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ένα πολύ άνετο χρώμα. Είναι φιλικό και δίνει μία φιλόξενη αίσθηση στο βρεφικό δωμάτιο. Είναι χρώμα που διεγείρει τα μωράκια και αυξάνει την ανάγκη τους για επικοινωνία και παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε ένα πιο σκούρο πορτοκαλί για πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, ή ένα φωτεινό πορτοκαλί για μία γερή δόση «μοντέρνου». Καλό είναι, βέβαια, να μην είναι όλο το δωμάτιο πορτοκαλί -μπορεί να στερήσει ώρες από τον ύπνο του βρέφους.

 

Βρεφικό δωμάτιο με έναν πορτοκαλί τοίχο.

 

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι ηλιόλουστο και φωτεινό, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση. Σε μεγάλη ποσότητα ή σε πολύ φωτεινή απόχρωση μπορεί να ταράξει το μωρό. Από την άλλη, ένα απαλό κίτρινο μπορεί να βοηθά το μωρό να συγκεντρώνεται.

 

Απαλό κίτρινο βρεφικό δωμάτιο.

 

Πράσινο

Το πράσινο είναι το καλύτερο χρώμα για να χρησιμοποιηθεί σε ένα περιβάλλον μάθησης. Προωθεί την ηρεμία της σκέψης και τη συγκέντρωση. Είναι, επίσης, πολύ γαλήνιο, κατευναστικό, θετικό και φυσικό. Το πράσινο είναι ένα από τα καλύτερα χρώματα διακόσμησης -υπάρχει τόσο άφθονο στη φύση, που σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά! Καλό είναι, βέβαια, να μην χρησιμοποιείτε πολύ έντονο πράσινο.

 

Ανοιχτό πράσινο βρεφικό δωμάτιο.

 

Μπλε

Το μπλε είναι ένα κατευναστικό χρώμα που αυξάνει την παραγωγικότητα, αρκεί να είστε προσεκτικοί με την απόχρωση. Ένα γκρι-μπλε για παράδειγμα, μπορεί να είναι λίγο καταθλιπτικό για το μωρουδιακό δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε ζεστό ή φωτεινό μπλε και αποφύγετε τις πολύ σκούρες αποχρώσεις.

 

Βρεφικό δωμάτιο σε γαλάζιες αποχρώσεις.

 

Μωβ

Το μωβ ανέκαθεν συνδεόταν με την αριστοκρατία. Προτιμήστε παστέλ αποχρώσεις, όπως λιλά ή λεβάντα, καθώς ηρεμούν το μωρό. Μην διαλέξετε σκούρες αποχρώσεις του μοβ για το βρεφικό δωμάτιο.

 

Αποχρώσεις του μωβ συνδυασμένες με λευκό για το βρεφικό δωμάτιο.

 

 

Λευκό

Πρόκειται για ένα γλυκό και αγγελικό χρώμα. Συνδέεται με την αθωότητα, ενώ μοιάζει πάντα καθαρό. Μπορείτε αν θέλετε να το συνδυάσετε με άλλα χρώματα, ενώ αν τελικά το χρησιμοποιήσετε στο βρεφικό δωμάτιο, να ξέρετε από πριν ότι είναι πιθανό να λερωθεί γρήγορα.

 

Λευκό βρεφικό δωμάτιο.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι νέες επιστημονικές έρευνες καταρρίπτουν την  άποψη που επικρατούσε μέχρι τώρα και ήθελε τα μωρά να ανοίγουν τα μάτια τους σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο. Τα νεογέννητα μπορούν και βλέπουν χρώματα, απλά η χρωματική τους ευκρίνεια οξύνεται καθώς μεγαλώνουν.   

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα μωρά προτιμούν το μπλε, το κόκκινο, το μoβ και το πορτοκαλί, ενώ αντίθετα δε συμπαθούν το καφέ και το γκρι. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, η «αντιπάθεια» απέναντι στο καφέ και το γκρι οφείλεται σε παράγοντες περισσότερο σημειολογικούς.   

 

by Βάσια Καττή