Βρεφικό δωμάτιο: Η τέλεια κούνια για το μωρό σας


Ο ακρογωνιαίος λίθος του βρεφικού δωματίου είναι η κούνια. Αν και θα βρείτε ατελείωτα σχέδια, υπάρχουν πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς πρέπει να φτιάχνεται μία κούνια, που να τοποθετείται στο δωμάτιο και τι να έχει μέσα της. Η αγορά της κούνιας στην οποία θα περνάει αρκετές ώρες της ημέρας το μωρό σας είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Επιλέξτε την, λοιπόν, με σοφία και προσοχή αφού διαβάσετε πρώτα τα παρακάτω.

#1: Η Μεταχειρισμένη Κούνια

Αγοράστε μία καινούρια κούνια. Μπορεί ένα οικογενειακό κειμήλιο να έχει συναισθηματική αξία, αλλά δεν είναι ασφαλές. Ακόμη και η κούνια του γείτονά σας, την οποία μπορεί να έχει εδώ και πέντε χρόνια, μπορεί να μην είναι ασφαλής αν έχει φθαρμένο υλικό ή αν πρόκειται για πιο παλιά κατασκευή. Εκατομμύρια κούνιες ανακαλούνται, ακόμη και καινούρια μοντέλα. Προτιμήστε, λοιπόν, να δώσετε μερικά χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε μια ολοκαίνουρια κούνια, παρά να πάρετε μια μεταχειρισμένη, για την οποία δεν είστε 100% σίγουροι ότι είναι ασφαλής.

 

#2: Η Κούνια που Ανοίγει

Σε καμία περίπτωση μην αγοράζετε κούνιες που η μπροστινή ή η πίσω μεριά τους ανεβοκατεβαίνει και ανοίγει. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2000 έως το 2010 έχουν χάσει τη ζωή τους 32 μωρά λόγω του ότι κόλλησαν ανάμεσα στα κάγκελα της κούνιας και δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από αυτήν. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις μεριές της κούνιας και όχι μόνο για την μπροστινή. Μην το διακινδυνεύετε!

 

Μια κούνια που ανοίγει στο πλάι είναι πολύ επικίνδυνη.

 

#3: Η Συναρμολόγηση

Αν το να συναρμολογήσετε την κούνια του μωρού σας μοιάζει με πολύ δύσκολο έργο, μπορείτε να ζητήσετε από το κατάστημα που την αγοράσατε να στείλουν κάποιον να την συναρμολογήσει έναντι αμοιβής.

 

Συναρμολόγηση κούνιας.

 

#4: Μετά τη Συναρμολόγηση

Αφού συναρμολογήσετε την κούνια, βεβαιωθείτε ότι έχετε βιδώσει τα πάντα σφιχτά στη θέση τους. Βρείτε στρώμα που προσαρμόζεται σε διάφορα ύψη. Καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει, ψηλώνει και υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να βρεθεί εκτός κούνιας. Αρχικά, τοποθετήστε το στρώμα στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να είναι εύκολο για εσάς να βάζετε και να βγάζετε το βρέφος. Όταν περάσει λίγος καιρός και το μωρό σας αρχίσει να μεγαλώνει, κατεβάστε το στρώμα, για να μην μπορεί να βγει μόνο του από την κούνια.

 

#5: Το Στρώμα

Θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέγεθος στρώματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγοράσετε στρώμα που ταιριάζει ακριβώς στην κούνια σας. Ένα στρώμα λίγο μεγαλύτερο θα πάει χαμένο, καθώς δεν θα χωράει μέσα. Από την άλλη, ένα ελαφρώς μικρότερο στρώμα θα δώσει χώρο στο μικρό σας να χώνει τα δαχτυλάκια του στα κενά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό τραυματισμό.

 

Στρώμα κούνιας στο σωστό μέγεθος.

 

#6: Η Τοποθεσία

Βεβαιωθείτε ότι η κούνια είναι τοποθετημένη στο σημείο εκείνο του βρεφικού δωματίου όπου δεν υπάρχει παράθυρο ή κάποια επίφοβη διακόσμηση τοίχου από την οποία θα μπορούσε να πιαστεί το μωρό. Επίσης, κρατήστε την κούνια μακριά από κουρτίνες, καλώδια και λάμπες.

 

#7: Μέσα στην Κούνια

Εντάξει, λοιπόν! Είχατε την ευκαιρία να αγοράσετε και να συναρμολογήσετε την κούνια του μωρού σας. Τι μπορείτε να βάλετε, όμως, μέσα; Μέσα στην κούνια μπορείτε να βάλετε το στρώμα, ένα προστατευτικό στρώματος, το βρεφικό σεντόνι και το μωρό. Αυτά είναι όλα! Ούτε παιχνίδια, ούτε μαξιλάρια, τίποτα άλλο.

 

Μωράκι μέσα στην κούνια του.

 

 

by Βάσια Καττή