5 συχνά λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες


Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό συνιστούν μία πολύ ευαίσθητη περίοδο. Πολλές μανούλες, αν μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω, θα έβλεπαν πολλά λάθη που ίσως έκαναν εκείνο τον καιρό, που το σώμα τους προσπαθούσε να επουλωθεί, ενώ η καρδιά και το μυαλό τους προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σε έναν νέο ρόλο. Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν λίγο να αποφύγετε αυτή την «μοίρα», βρήκαμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

#1: Περιμένετε να δεθείτε αμέσως

Δεν είναι ασυνήθιστο το να μην νιώθετε συνδεδεμένη με το νεογέννητο μωράκι σας τις εβδομάδες μετά τη γέννηση. Άλλωστε, είστε νέοι ο ένας στον άλλο και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να μάθετε τι ακριβώς προσπαθεί να εκφράσει το μικρό σας. Το κλάμα μπορεί να σημαίνει «πεινάω», «νυστάζω», «βαριέμαι» ή χίλια δυο άλλα. Οι πρώτοι τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού θεωρούνται ως το «τέταρτο τρίμηνο». Πρόκειται για μία περίοδο στην οποία το μωράκι σας ακόμη μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μωρά δεν είναι πολύ εκφραστικά και είναι λίγο δύσκολο να τα καταλάβετε. Μην ανησυχείτε, σε λίγο καιρό θα μάθετε να τη γλώσσα του μπέμπη/της μπέμπας σας και η προσωπικότητα του παιδιού θα βγει προς τα έξω. Μετά από τρεις μήνες, το δέσιμο μαμάς και μωρού γίνεται ευκολότερο.

 

#2: Δεν κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό

Πολλές νέες μανούλες κάνουν συχνά το λάθος και χρησιμοποιούν τον χρόνο που κοιμάται το μικρό τους για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγήσει πολύ σύντομα σε εξάντληση. Μην ανησυχείτε, το πλυντήριο μπορεί να περιμένει. Κοιμηθείτε τώρα που μπορείτε!

 

Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωράκι σας.

 

#3: Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να φροντίσετε τους άλλους, αν δεν φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας. Οι αεροπορικές έχουν να μας δώσουν ένα καλό παράδειγμα: Σε μία πτήση, οι αεροσυνοδοί συμβουλεύουν πάντα τους ενήλικες να βάλουν τη δική τους μάσκα οξυγόνου πριν προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Έτσι ακριβώς, όλες οι νέες μανούλες πρέπει πρώτα από όλα να φροντίζετε τους εαυτούς σας. Κοιμηθείτε όταν χρειάζεστε ύπνο. Φάτε όταν πεινάτε. Κάντε ένα ντους για να νιώσετε καθαρή. Εάν εσείς η ίδια δεν είστε στα καλύτερά σας, τότε μάλλον δεν θα είστε και σε θέση να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες του μικρού σας.

 

#4: Ακούτε τις συμβουλές των άλλων

Όλοι θα επιχειρήσουν να σας πουν πώς πρέπει να αναθρέψετε το παιδί σας. Όλοι έχουν τη γνώμη τους. Χαμογελάστε ευγενικά και συνεχίστε με μία άλλη κουβέντα. Φυσικά και δεν γίνεται να ακολουθήσετε όποια καινούρια συμβουλή ακούτε! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ό,τι νομίζετε εσείς πως είναι καλύτερο για εσάς και το μωράκι σας. Η ανατροφή του παιδιού είναι προσωπικό θέμα του ζευγαριού.

 

#5: Δεν απολαμβάνετε τις στιγμές

Το έχετε ακούσει πολλές φορές και είναι αλήθεια: τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Πάρτε τον χρόνο που απαιτείται για να τα απολαύσετε όλα. Δώστε έμφαση στις εικόνες, τις μυρωδιές, τους ήχους, τα συναισθήματα της κάθε στιγμής. Απολαύστε κάθε λεπτό με το μωράκι σας!

 

by Βάσια Καττή