Η σημασία της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού σας


Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που επηρεάζει συναισθήματα, συμπεριφορές και αντιδράσεις. Γι αυτό, όλο και περισσότεροι γονείς εκθέτουν ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης το έμβρυο σε αυτή. Προσοχή, βέβαια, χρειάζεται στο είδος της μουσικής, η οποία θα πρέπει να είναι χαλαρωτική, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που ακούνε κλασική μουσική, είναι πιο ήρεμα. Λιγότερο άγχος και καλή συμπεριφορά δεν είναι, όμως, τα μοναδικά πλεονεκτήματα, στην έκθεση των παιδιών στη μουσική ή στην ενασχόληση τους με αυτή. Υπάρχουν και τα παρακάτω οφέλη:

Υπομονή και πειθαρχία

Η αργή μουσική λέει μια ιστορία σε ήρεμο ρυθμό και υπάρχει ο χρόνος να επεξεργαστεί κάποιος όσα ακούει. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό για τα παιδιά, όσο μεγαλώνουν. Επιπλέον, όταν ένα παιδί μαθαίνει ένα μουσικό όργανο, διδάσκεται υπομονή και πειθαρχία, καθώς θα χρειαστεί να αφιερώσει χρόνο για να φτάσει το στόχο του.

 

Πρόοδος στο σχολείο

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα του παιδιού να μάθει, όπως και να ενισχύσει τη μνήμη του. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότιδιεγείρει μέρη του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τα μαθηματικά.

 

Καλλιέργεια των κινητικών δεξιοτήτων

Τα τραγούδια με κινήσεις βοηθούν τα παιδιά να εξασκήσουν το συντονισμό τους. Από την άλλη, η εκμάθηση ενός οργάνου, όπως το πιάνο, θα οδηγήσει στην εξάσκηση του ελέγχου των δακτύλων των χεριών, μια δεξιότητα απαραίτητη για το γράψιμο και το χειρισμό μικρών αντικειμένων. 

 

Βελτίωση του χειρισμού της γλώσσας

Ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε το μουσικό ήχο είναι ίδιος με τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε την ομιλία. Τα παιδιά, λοιπόν, που κάνουν μαθήματα μουσικής θα βελτιώσουν τις ακουστικές τους ικανότητες και τον τρόπο που χειρίζονται τη γλώσσα.

 

Αυτοπεποίθηση

Με τη μουσική τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους και να εκδηλώσουν τη δημιουργικότητα τους. Μέσα από την έκθεση μπροστά σε άλλους, παίζοντας κάποιο όργανο, θα βελτιώσουν τις ικανότητες τους και τελικά θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους.

 

Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων

Η συμμετοχή σε μια ομάδα είτε μουσικών οργάνων, είτε χορωδίας θα βοηθήσει τα παιδιά σας να μάθουν να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθούν, να δουλεύουν σε ομάδες και να κάνουν φίλους.

 

by Σοφία Κυριλλίδου