5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι μανούλες για τον θηλασμό


Αν και ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό, δεν έρχεται πάντα φυσικά σε κάθε νέα μανούλα. Γι αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν έρθει το μωράκι σας έτσι ώστε αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα διαβάσετε κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλες οι νέες μανούλες σχετικά με τον θηλασμό.

 

#1: Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε πριν έρθει το μωράκι σας

Βρείτε χρόνο να ενημερωθείτε σχετικά με τον θηλασμό ενώ είστε ακόμη έγκυος, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνετε μετά τον τοκετό, που θα έχετε ακόμη περισσότερα πράγματα να σκεφτείτε. Οι περισσότερες γυναίκες δεν περιμένουν να έχουν προβλήματα με τον θηλασμό. Καλό είναι να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για καλό και για κακό. Είναι πολύ αγχωτικό να πρέπει να ψάξετε πράγματα για τον θηλασμό ενώ έχει έρθει ήδη η ώρα να ταΐσετε το μωράκι σας. 

 

#2: Άλλες μανούλες που έχουν ήδη θηλάσει είναι μία πολύ καλή πηγή υποστήριξης και πληροφοριών

Καλό είναι, για να ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα στο μυαλό σας πριν έρθει η ώρα του θηλασμού, να μιλήσετε με άλλες μανούλες που το έχουν ήδη κάνει, ώστε να δείτε πώς το χειρίστηκαν οι ίδιες. Καλώς ή κακώς, άλλο είναι να διαβάζετε κάτι για τον θηλασμό και άλλο να μιλήσετε με γυναίκες που το έχουν κάνει στην πραγματικότητα. Τότε θα καταλάβετε καλύτερα την διαδικασία. Βέβαια, να θυμάστε ότι κάθε γυναίκα και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έτσι, κάτι που ισχύει σε μια άλλη μαμά μπορεί να μην ισχύει και για εσάς. Όπως και να έχει, καλό είναι να έχετε πολλές πληροφορίες.

 

#3: Το μωράκι σας έχει μόνο έναν τρόπο να κάνει το στήθος σας να παράγει περισσότερο γάλα: με το να θηλάζει συχνότερα

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς ακριβώς λειτουργεί ο θηλασμός. Το στήθος σας δεν είναι σαν δύο μπουκάλια κολλημένα στο σώμα σας. Το στήθος παράγει συνεχώς γάλα, ωστόσο παράγει γρηγορότερα όταν είναι πιο άδειο. Αν ταΐζετε συχνά το νεογέννητο βοηθάτε και το στήθος σας να εφοδιάζεται ξανά με γάλα. Ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, η συχνότητα των γευμάτων βοηθά το στήθος σας να παράγει την ποσότητα που χρειάζεται το μωράκι σας. Αν παρεμβαίνετε σε αυτόν τον κύκλο με συμπληρώματα από φόρμουλα, το στήθος σας θα παράγει λιγότερο γάλα. Αν το μωράκι σας δεν πίνει πολύ γάλα, είναι σημαντικό να αντλείτε γάλα με το χέρι σας, ώστε τα συγκεκριμένα «σήματα» να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο στήθος σας. 

 

#4: Εσείς και το μωράκι σας θα έχετε το δικό σας, ξεχωριστό πρόγραμμα

Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας θέλει να θηλάζει περισσότερο από τις 8 με 12 φορές μέσα στη μέρα που είχατε διαβάσει/ακούσει. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και, αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύατε, η ποσότητα γάλατος που μπορεί να παράγει το στήθος μιας γυναίκας δεν συσχετίζεται με το μέγεθος του μαστού. Οι γυναίκες που συνήθως έχουν μικρότερη ποσότητα θα πρέπει να ταΐζουν συχνότερα το μωρό τους, ενώ εκείνες που έχουν μεγάλη ποσότητα δεν χρειάζεται να θηλάζουν τόσο συχνά. Ομοίως, κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, δεν έχουν όλα το ίδιο πρόγραμμα ή τις ίδιες ανάγκες. 

 

#5: Ο θηλασμός δεν είναι απλά ένας τρόπος να ταΐζετε το μωρό σας

Σκεφτόμαστε τον θηλασμό κυρίως ως «γεύμα», ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Ικανοποιεί το μωρό και χαλαρώνει τη μητέρα. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να σας βοηθά να απολαμβάνετε περισσότερο το μωράκι σας. Ο θηλασμός βοηθά το νεογέννητο να κοιμάται και το ηρεμεί αν είναι αναστατωμένο.

 

by Βάσια Καττή