Ξεκινώντας τις στερεές τροφές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Ο κόσμος των στερεών τροφών είναι συναρπαστικός για εσάς και το μωρό σας, αλλά υπάρχουν πολλές παρανοήσεις που μπορεί να προκαλούν σύγχυση όταν πρόκειται να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος να αρχίσει το μωρό σας τα στερεά τρόφιμα. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα καλύτερα τρόφιμα και τις μεθόδους για να δοκιμάσετε όταν αρχίζετε να προσθέτετε στερεά στη διατροφή του μωρού σας από το μητρικό γάλα ή / και τη φόρμουλα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που καλό είναι να έχετε κατά νου:

 

#1: Ξεκινήστε στους 6 μήνες

Σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς συστάσεις, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων ξεκινάει από τους 6 μήνες ζωής. Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα λίγοι παιδίατροι που να συμβουλεύουν για την έναρξη από 4 μηνών, αλλά αυτή είναι παλιότερη σύσταση. Από την ηλικία αυτή και μετά αρχίζει να μην επαρκεί το μητρικό ή το έτοιμο γάλα για τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του μωρού. Έτσι, ξεκινάει η σταδιακή σίτιση στην αρχή με στερεά αλεσμένα τρόφιμα. 

 

#2: Μην αγχώνεστε για τη σειρά

Ενώ οι γιατροί συχνά συστήνουν να ξεκινούν τα μωρά με δημητριακά χωρίς γλουτένη και στη συνέχεια να προχωρούν σε φρούτα, λαχανικά και κρέας, δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις ότι η σειρά έχει οφέλη ή μειονεκτήματα για το μωρό σας. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να μένετε σε ένα καινούργιο φαγητό κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε το μωράκι για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Αναμονή δύο ή τριών ημερών μεταξύ των νέων τροφίμων θα πρέπει να είναι αρκετή.

 

#3: Συνδυάστε στερεά τροφή και γάλα

Για να κάνετε λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία εισαγωγής στερεών τροφών, προσφέρετε στο μωρό σας νέα τρόφιμα μαζί με τη φόρμουλα ή το μητρικό γάλα την ώρα του φαγητού. Δοκιμάστε να δίνετε στο μωράκι λίγο γάλα στην αρχή και στη συνέχεια, δώστε του μισή κουταλιά ή λιγότερο από το νέο φαγητό και δείτε την αντίδραση του μωρού σας. Μην πιέζετε το παιδί σας αν φαίνεται να πιέζεται στην αρχή. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά σε μερικές ημέρες. Μετά το νέο φαγητό, ολοκληρώστε το γεύμα του με λίγο γάλα ακόμη.

 

#4: Κάντε υπομονή αν το μωρό σας δεν δέχεται τη στερεά τροφή

Το μικρούλι σας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να σας το πει, θα φροντίσει με κάθε τρόπο να σας δείξει ότι δεν θέλει τη στερεά τροφή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εσείς θα πρέπει απλά να κάνετε υπομονή. Ένα βρέφος χρειάζεται συνήθως 8-10 ή περισσότερες προσπάθειες για να δεχθεί μία νέα τροφή, ενώ η ποικιλία και ο συνδυασμός με άλλες καλά αποδεκτές τροφές βοηθάει. Δεν πρέπει ποτέ να πιέζετε το μωρό σας να φάει κάτι που δε θέλει. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι τα βρέφη έχουν έμφυτη προτίμηση στη γλυκιά ή/και την αλμυρή γεύση. Εσείς όμως θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε ελκυστικό ένα τρόφιμο προσθέτοντας ζάχαρη ή αλάτι, γιατί έτσι δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσει και να αναπτύξει την αίσθηση άλλων γεύσεων.  Αν θέλετε να τροποποιήσετε τη γεύση τροφών, μπορείτε να προσθέστε μυρωδικά ή λεμόνι.

 

by Βάσια Καττή