Συχνές σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη επηρεάζει κάθε κομμάτι του σώματος μιας γυναίκας. Από τα μαλλιά σας, μέχρι και τα νύχια των ποδιών σας, θα δείτε αλλαγές παντού. Εδώ, θα βρείτε τι πρέπει να περιμένετε αλλά και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.
Αλλαγές στο στήθος
Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, το στήθος σας θα είναι πολύ ευαίσθητο και πιο μεγάλο. Όσο η εγκυμοσύνη προχωρά και το στήθος σας προετοιμάζεται για τον θηλασμό, θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και μπορεί να παράγει μία πρώιμη μορφή γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Σιγουρευτείτε ότι φοράτε ένα σουτιέν το οποίο παρέχει άνεση και στήριξη.
Συμφόρηση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο της συμφόρησης και των ρινικών καταρροών. Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα αλατούχο ρινικό σπρέι για να καθαρίσετε τη βλέννα.
Συχνουρία
Μην απελπίζεστε αν νιώθετε μόνιμα την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυξημένη πίεση στα νεφρά σας. Επιπλέον, αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος του μωρού στην κύστη σας αυξάνει την πίεση, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι πάντα πρέπει να πάτε τουαλέτα.
Αλλαγές στο στόμα και τα δόντια
Το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο για το μωρό. Εάν δεν το παρέχετε μέσα από τη διατροφή σας, θα το «κλέψει» από τα οστά και τα δόντια σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν ευκολότερα, χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Ελέγξτε τα δόντια και τα ούλα σας νωρίς στην εγκυμοσύνη σας και ακολουθήστε μία συστηματική οδοντιατρική φροντίδα με καλό βούρτσισμα και νήμα.
Πόνοι
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανοίγουν οι σύνδεσμοι και οι τένοντες σε όλο το σώμα σας, τόσο για να φιλοξενήσουν το αναπτυσσόμενο μωρό, όσο και για να επιτρέψουν στο μωρό να βγει έξω κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, ιδιαίτερα στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε ένα ή και στα δύο χέρια, που προκαλείται από τη συμπίεση των νεύρων που μεταφέρουν σήματα στο χέρι και στα δάχτυλα. Ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει, όπως μπορεί να βοηθήσει και η άσκηση. Η ιβουπροφαίνη γενικά δεν συνιστάται μετά τις 28 εβδομάδες.
Δύσπνοια
Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, καθώς το μωρό πιέζει το διάφραγμά σας, μπορεί να αισθανθείτε σαν να μην έχετε αρκετό αέρα. Αυτό ονομάζεται δύσπνοια. Εάν αισθάνεστε άβολα, βρείτε μια θέση (για παράδειγμα ξαπλωμένη στο πλευρό σας) που σας επιτρέπει να αναπνεύσετε πιο βαθιά.
Δυσκοιλιότητα
Για μία ακόμη φορά έχετε να ευχαριστήσετε τις ορμόνες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να αποφύγετε το τέντωμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες. Αντ αυτού, ακολουθήστε τις βασικές συμβουλές για τη δυσκοιλιότητα: Άσκηση, άφθονο νερό και περισσότερες ίνες στη διατροφή σας.
Κράμπες στα πόδια
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ξαφνικές κράμπες στα πόδια ή να έχετε μια ανεξέλεγκτη ώθηση για να μετακινήσετε τα πόδια σας, ειδικά τη νύχτα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να προκληθεί από χαμηλό σίδηρο ή κάλιο. Το stretching και η άσκηση μπορούν και πάλι να σας βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε μπανάνα στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου σας. Αν είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα σιδήρου.
by Βάσια Καττή