Τα 10 καλύτερα tips για να κοιμηθεί το μωράκι σας


Άλλα βρέφη έχουν τον ύπνο στο... τσεπάκι τους, ενώ άλλα συνήθως δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Έτσι, οι «τυχεροί» γονείς απλά βάζουν το μωρό στο κρεβάτι του και αυτό κοιμάται για ώρες, ενώ οι «άτυχοι» το κρατούν ώρες αγκαλιά ή το πηγαινοφέρνουν μέχρι να κοιμηθεί. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, αφιερώστε μερικά λεπτά και διαβάστε τα tips που ακολουθούν -μπορεί να σας δώσουν τη λύση.

 

#1: Σσσσσς....

Με το να κάνετε ήχους όπως το κλασικό «σσσσσς...» απαλά πίσω από το αυτί του μικρού σας, μπορεί να το βοηθήσετε να χαλαρώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω ήχοι μιμούνται τον ήχο της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα. 

 

#2: Κουνήστε και αναπνεύστε

Κρατήστε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας και καθώς το κουνάτε απαλά, αναπνεύστε βαθιά για να γεμίσει το στήθος σας και στη συνέχεια απελευθερώστε τον αέρα αργά. Επαναλάβετε τουλάχιστον δέκα φορές. Καθώς το σώμα σας χαλαρώνει, το ίδιο κάνει και το μωράκι σας.

 

#3: Κλίση στο κρεβάτι του

Δημιουργήστε κλίση στο κρεβάτι του μωρού. Ανασηκώστε το στρώμα από την πλευρά του κεφαλιού βάζοντας κάτω από το στρώμα ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα. Αυτό θα ανασηκώσει το κεφάλι του μωρού σας και θα το βοηθήσει να αναπνέει πιο εύκολα.

 

#4: Σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο

Τραβήξτε τις κουρτίνες και κλείστε τα φώτα στο δωμάτιο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πιο ήρεμο και πιο ήσυχο περιβάλλον για να βοηθήσετε το μωράκι σας να κοιμηθεί. 

 

#5: Χρησιμοποιήστε την κίνηση για ηρεμία

Δεν είναι κακό να ηρεμίσετε το μικρό σας με μία βόλτα. Μόλις όμως κοιμηθεί, σταματήστε αμέσως τη βόλτα ή το κούνημα. Έτσι, το μωράκι έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μην έχετε ενοχές. Αν αποκοιμηθεί στη βόλτα σας με το αυτοκίνητο, απλώς απολαύστε τις στιγμές ησυχίας.

 

#6: Μουσική πριν τον ύπνο 

Συνδέστε συγκεκριμένα τραγούδια με το τέλος της ημέρας έτσι ώστε να διευκολύνετε το μικρό σας να κοιμηθεί. Βάλτε μουσική χαμηλόφωνα και αφήστε τη να παίζει. Λίγο πριν αποκοιμηθεί το μωρό σας, κλείστε τη. 

 

#7: Βάλτε τα χεράκια του μωρού σας στο στήθος του

Τοποθετήστε απαλά τα χεράκια του μικρού σας στο στήθος του, με τα χέρια σας πάνω από τα δικά του. Αυτό είναι ένα πολύ καλό tip και για τα μωράκια που ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

 

#8: Χρησιμοποιήστε μία κουνιστή πολυθρόνα

Αγκαλιάστε το μωράκι σας και καθίστε σε μία κουνιστή πολυθρόνα. Ο συνδυασμός της ζεστασιάς, της επαφής, της αναπνοής και του χτύπου της καρδιάς σας με την απαλή κίνηση της πολυθρόνας είναι ιδανικός για να χαλαρώσει το μικρό σας και να αποκοιμηθεί.

 

#9: Ορίστε τακτικές ώρες ύπνου και επιμείνετε σε αυτές

Δεν πρέπει να περιμένετε να αρχίσει να τρίβει τα μάτια του ή να χασμουριέται ή να κλαίει το μωράκι. Τότε είναι αργά. Βάλτε το στο κρεβάτι νωρίτερα. 15 ή 20 λεπτά παραπάνω ύπνου μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

 

#10: Δοκιμάστε προϊόντα που περιέχουν λεβάντα

Για να χαλαρώσει το μικρό σας, δοκιμάστε προϊόντα που περιέχουν λεβάντα, όπως βρεφικά λαδάκια. Βάλτε λίγες σταγόνες από λάδι λεβάντας σε ένα μαντιλάκι και τοποθετήστε το κοντά στην κούνια του μωρού. Η μυρωδιά της λεβάντας θα κάνει το μωράκι σας να κοιμηθεί με ηρεμία.

 

by Βάσια Καττή