Δέκα πρόωρα σημάδια εγκυμοσύνης


Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τότε που προσπαθήσατε και τώρα πεθαίνετε να μάθετε: είμαι έγκυος? Για να είστε σίγουρη θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μία απλή εξέταση β-χοριακή, αλλά μέχρι τότε, ρίξτε μία ματιά σε αυτά τα πρόωρα σημάδια εγκυμοσύνης για να πάρετε μία ιδέα.

#1: Δυσκολία στην αναπνοή

δυσκολία στην αναπνοή

Ανεβαίνετε τις σκάλες και ξαφνικά νιώθετε να σας κόβεται η ανάσα? Μπορεί και να είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας χρειάζεται οξυγόνο, αφήνοντας σε εσάς λίγο λιγότερο. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ειδικά όταν το μωράκι μέσα σας αρχίσει να ασκεί πίεση στους πνεύμονες και το διάφραγμά σας. 

 

#2: Πόνοι στο στήθος

πόνοι στο στήθος

Σήμερα το πρωί προσπαθούσατε να βάλετε το σουτιέν σας και η διαδικασία έμοιαζε με ήπιο βασανιστήριο? Και, μήπως είναι και λίγο μεγαλύτερο? Το βαρύ και ευαίσθητο στήθος, σε συνδυασμό με πιο έντονες φλέβες στην περιοχή, μπορεί να είναι ένα ακόμη πρόωρο σημάδι εγκυμοσύνης. Φορέστε το πιο άνετο σουτιέν σας, ακόμη και στο κρεβάτι αν χρειάζεται, για να νιώθετε όσο πιο άνετα γίνεται.

 

#3: Κούραση

σημαδια κουρασης

Χθες το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, δεν προλάβατε να διαβάσετε ούτε μία σελίδα από το βιβλίο σας. Εάν ξαφνικά νιώθετε εξαντλημένη, αυτό μπορεί να είναι μια απάντηση στις αυξανόμενες ορμόνες στο σώμα σας. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αλλά απομακρύνεται στο δεύτερο.

 

#4: Ναυτία

ναυτια

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν ναυτία όταν είναι περίπου έξι εβδομάδων, αλλά κάποιες μπορεί να νιώσουν πρωινή αδιαθεσία (η οποία δυστυχώς μπορεί να συμβεί πρωί, μεσημέρι και νύχτα) νωρίτερα. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει καθώς εισέρχεστε στο δεύτερο τρίμηνο. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που θα βοηθήσουν το στομάχι σας, όπως τα κράκερ ή το τζίντζερ.

 

#5: Συχνουρία

συχνουρια

Αν ξαφνικά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ και αντ αυτού πηγαινοέρχεστε στην τουαλέτα, τότε ναι, μπορεί να είναι σημάδι. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει επιπλέον υγρά, επομένως η συχνουρία είναι φυσιολογική.

 

#6: Πονοκέφαλοι

πονοκεφαλοι

Τα πιο πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, που είναι αποτέλεσμα αλλαγών στις ορμόνες. Προσοχή στα χάπια που θα πάρετε για την αντιμετώπιση του πόνου αν είστε όντως έγκυος.

 

#7: Πόνοι στη μέση

πονοι στη μεση

Μήπως τελευταία πονάει η μέση σας? Εάν δεν έχετε συνήθως πόνους σε αυτό το σημείο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι σύνδεσμοί σας χαλαρώνουν. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης βάρους και της αλλαγής κέντρου βάρους.

 

#8: Λιγούρες

λιγουρες

Ξαφνικά τρελαίνεστε για πορτοκάλια. Ή, και πάλι ξαφνικά, τα ψάρια αρχίζουν να σας φέρνουν αναγούλα. Αν αρχίζετε να παρατηρείτε θέματα με το φαγητό που δεν υπήρχαν πριν, αυτό θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας λέει ότι είστε έγκυος. 

 

#9: Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

δυσκοιλιοτητα και φουσκωμα

Ορκίζεστε ότι χωρούσατε στο skinny τζιν σας την περασμένη εβδομάδα. Αν νιώθετε λίγο πρησμένη, αυτό μπορεί να είναι επιπλέον προγεστερόνη λόγω της εγκυμοσύνης, η οποία επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα.

 

#10: Αλλαγές στη διάθεση

αλλαγεσ στη διαθεση

Ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος όταν ο σύντροφός σας δεν έβαλε τις κάλτσες του στα άπλυτα? Έχετε κακή ή περίεργη διάθεση? Είναι πιθανό το σώμα σας να προσαρμόζεται σε νέες ορμόνες. 

 

by Βάσια Καττή