9 Χρήσιμες συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη


Στην πολύ σημαντική αυτή περίοδο, θα πρέπει να είστε διατεθειμένη να κόψετε κάποιες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν εσάς ή το μωράκι σας και να είστε όσο το δυνατόν πιο υγιής. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε ένα καλό βάρος, να κάνετε υγιεινή διατροφή, τακτική γυμναστική και να ξεχάσετε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι πρώτες τέσσερις με δέκα εβδομάδες μετά τη σύλληψη είναι και οι πιο κρίσιμες για το έμβρυο.

Τα παρακάτω tips σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα αν δεν είστε βέβαιη για το τι πρέπει να κάνετε ακριβώς προκειμένου να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό.

 

#1: Συμπληρώματα φυλλικού οξέος

Θα χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε 400 μικρογραμμάρια αυτής της βιταμίνης Β για να μειώσετε τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωράκι σας με σοβαρά γενετικά ελαττώματα που αφορούν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη μέχρι 70%.

 

#2: Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ)

Οι ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου, σωματικών και αναπτυξιακών αναπηριών.

 

#3: Διαχείριση χρόνιων ασθενειών

Εάν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η επιληψία, είναι σημαντικό να τις ελέγχετε όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μειώσετε τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας.

 

#4: Ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών

Σταματήστε την εντελώς. Η χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής, χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρων γεννήσεων, αναπτυξιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς και μάθησης.

 

#5: Κατανάλωση καφεΐνης

Περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

 

#6: Συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε

Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμα και μερικά φάρμακα χωρίς συνταγή, μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Θα χρειαστεί να συζητήσετε αν πρέπει να τα διακόψετε ή να επιλέξετε άλλες επιλογές για τα φάρμακα που παίρνετε.

 

#7: Διακόψτε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Το αλκοόλ όταν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να διαπεράσει την προστατευτική ασπίδα του πλακούντα και να φτάσει μέχρι τον οργανισμό του μωρού. Οι πιο σοβαρές βλάβες εκδηλώνονται από τα αρχικά στάδια της κύησης, όταν πραγματοποιείται η δημιουργία των βασικών οργάνων του εμβρύου. Εξίσου σημαντικό είναι να κόψετε και το κάπνισμα - κάθε τσιγάρο βλάπτει το μωρό σας μέσω των χημικών ουσιών που διασχίζουν τον πλακούντα στη μήτρα σας και το κάπνισμα περιορίζει επίσης το οξυγόνο στο μωρό σας.

 

#8: Έλεγχος βάρους

Η επίτευξη υγιούς βάρους πριν από την εγκυμοσύνη μειώνει τους κινδύνους ελαττωμάτων του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης, πρόωρου τοκετού, διαβήτη, καισαρική τομή και άλλες ιατρικές παθήσεις.

 

#9: Ο γυναικολόγος

Τέλος, ο γυναικολόγος που θα επιλέξετε για να παρακολουθήσει την εγκυμοσύνη σας, είναι το πλέον σημαντικό θέμα. Θα πρέπει να επιλέξετε έναν έμπειρο γιατρό, που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα να συζητήσετε μαζί του οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί. Θα πρέπει να μοιραστείτε μαζί του τους φόβους και τις ανησυχίες σας, για να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και χαλαρή την ώρα του τοκετού.

 

 

by Βάσια Καττή