5+1 μύθοι και αλήθειες για τη φροντίδα του μωρού σας


Ένα μεγάλο μέρος όσων έλεγαν παλιότερα σχετικά με τη φροντίδα των νεογέννητων, έχει αποδειχτεί λάθος στις μέρες μας. Υπάρχουν, όμως, πολλοί νέοι γονείς που μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί για αυτή την αλλαγή των δεδομένων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση για συγκεκριμένα θέματα. Στη συνέχεια, έξι μύθοι για τη φροντίδα του μωρού σας και τι ισχύει τελικά, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

Μύθος 1ος: Τα βρέφη πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα.

 

Η αλήθεια: Τα μωρά δεν μυρίζουν άσχημα όταν ιδρώνουν όπως οι ενήλικες, επομένως πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες (τα έκτακτα περιστατικά με πολύ λερωμένες πάνες εξαιρούνται!). Αν, βέβαια, το καθημερινό μπανάκι του μωρού είναι μέρος της μέρας σας, να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά θα πρέπει να ενυδατώνετε καλά το δέρμα του. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι αν δεν κάνετε μπάνιο το βρέφος καθημερινά, θα πρέπει να πλένετε τακτικά το πρόσωπό του και να είναι καθαρή η περιοχή των γεννητικών οργάνων, ειδικά μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

 

Μύθος 2ος: Αν αφήνετε το βρέφος να στέκεται ή να ισορροπεί στα πόδια σας, μπορεί να στραβώσουν τα πόδια του.

 

Η αλήθεια: Φυσικά και δεν πρόκειται να στραβώσουν τα πόδια του μωρού με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, το βρέφος μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πώς ακριβώς πρέπει να ισορροπεί το βάρος του. Στον αντίποδα, λοιπόν, αυτή η συνήθεια -πέρα από το ότι είναι διασκεδαστική- βοηθά στην ανάπτυξη του μικρού σας.

 

Μύθος 3ος: Αφήστε το μωρό να κλαίει. Αν το παίρνετε αγκαλιά όποτε ουρλιάζει, θα το κακομάθετε.

 

Η αλήθεια: Τα βρέφη κάτω των 4 μηνών έχουν κάποιες αυτο – καταπραϋντικές πρακτικές. Δηλαδή ξέρουν πως μπορούν να ηρεμήσουν αν θηλάσουν και τους αρέσει να είναι φασκιωμένα, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν. Παρά τα όσα λέγονταν κάποτε, το να παίρνετε αγκαλιά το νεογέννητό σας που κλαίει, του δείχνει πως θα είστε πάντα εκεί για να το φροντίσετε.

 

Μύθος 4ος: Όταν το βρέφος έχει πυρετό, τρίψτε το με οινόπνευμα για να πέσει.

 

Η αλήθεια: Το να τρίψετε με οινόπνευμα το μωράκι σας δεν θα ρίξει τον πυρετό. Επίσης, είναι επικίνδυνο, αφού το οινόπνευμα μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα του μικρού.

 

Μύθος 5ος: Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο.

 

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται μια χαρά με λίγο θόρυβο και λίγο φως. Παράλληλα, αν το μικρό σας συνηθίσει σε κάποια δραστηριότητα ενώ κοιμάται, θα μπορεί αργότερα να κοιμάται πιο εύκολα σε διάφορες περιστάσεις και διάφορες καταστάσεις.

 

Μύθος 6ος: Μη βάζετε ποτέ αντηλιακό σε βρέφος μικρότερο των 6 μηνών

 

Η αλήθεια: Πρέπει αρχικά να αναφέρουμε ότι ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο είναι πολύ πιο μεγάλος από τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης στο αντηλιακό. Έτσι, το καλύτερο είναι να προστατεύετε πάντα το μωράκι σας από τις επικίνδυνες UV ακτινοβολίες, κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Γι αυτό βάλτε του αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15 SPF, αν πρέπει να βγει στον ήλιο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μπορείτε να βάλετε άφοβα μικρή ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο και πίσω από τα χέρια του βρέφους.


by Βάσια Καττή