Ξεπεράστε το άγχος πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού


Αν και η γέννηση ενός παιδιού είναι υπέροχα φυσική, μπορεί επίσης να είναι και λίγο τρομακτική. Δεν έχει σημασία αν είναι η πρώτη ή η δέκατη φορά, κάθε τοκετός είναι διαφορετικός. Για να αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις και απροσδόκητο στρες ή νεύρα κατά τη διάρκεια της δική σας εμπειρία τοκετού, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές, έτσι ώστε να παραμείνετε ήρεμη τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας αλλά και την ώρα της γέννας.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το άγχος στην πορεία προς τον τοκετό

 

#1: Ο σωστός άνθρωπος

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να σκεφτείτε ποιος θέλετε να είναι στο πλευρό σας την ώρα του τοκετού. Θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον που είναι υποστηρικτικός, ήρεμος και τρυφερός.

 

#2: Οι ιστορίες τρόμου

Προσπαθήστε να μην αφήσετε τις ιστορίες τρόμου που έχετε ακούσει κατά καιρούς για τον τοκετό να σας φρικάρουν. Την ώρα που προσπαθείτε να προετοιμαστείτε για τη δική σας εμπειρία, σίγουρα άλλες, τρομακτικές γεννήσεις δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν.

 

#3: Η ώρα να χαλαρώσετε

Χαλαρώστε. Τώρα δεν είναι η ώρα για να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με δουλειές. Εάν αισθάνεστε πιεσμένη, ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, ή κάποιον φίλο. Αν η ανησυχία σας δεν περνάει με τις μέρες, μιλήστε στο γιατρό σας.

 

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το άγχος την ώρα του τοκετού

 

#1: Μην βιάζεστε

Ο τοκετός απαιτεί χρόνο και πρέπει να θυμάστε ότι κάθε γέννα είναι διαφορετική. Αν αγχώνεστε για να περάσει γρήγορα, μπορεί να κάνετε το γεγονός ακόμη πιο δύσκολο και αγχωτικό. Η μέση διάρκεια ενός τοκετού για μία γυναίκα που γεννά για πρώτη φορά είναι 12 ώρες, το οποίο ουσιαστικά είναι μία ολόκληρη μέρα.

 

#2: Να αλλάζετε θέσεις συνεχώς

Αν μπορείτε να περπατήσετε, καλό είναι να το κάνετε. Θα ανακουφίσει τον πόνο και το άγχος και, παράλληλα, θα σας κρατήσει συγκεντρωμένη. Αν μία συγκεκριμένη θέση δεν σας βολεύει, μετακινηθείτε. Οι νοσοκόμες και οι άνθρωποι που θα είναι στο πλευρό σας μπορούν να σας βοηθήσουν, οπότε σταματήστε να αγχώνεστε!

 

#3: Κοιμηθείτε

Αν είστε κουρασμένη, μπορείτε να ξεκουράζεστε ή και να κοιμάστε μεταξύ των συσπάσεων. Να αναφέρουμε ότι ο χρόνος μεταξύ των συσπάσεων είναι περίπου δύο με τρία λεπτά, οπότε δεν είναι πολύς, ωστόσο θα πρέπει να τον εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για να είστε πιο ήρεμη και άνετη.

 

#4: Κάντε πλάνο τοκετού

Αν έχετε κάνει ένα πλάνο τοκετού ή έχετε κάποια ειδικά αιτήματα, συζητήστε τα με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να σας υποστηρίξουν πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Με αυτόν τον τρόπο, αν ξεχάσετε κάτι, οι άνθρωποί σας θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσουν.

 

#5: Μιλήστε με τη νοσοκόμα

Μπορείτε να ρωτάτε μια νοσοκόμα για την πρόοδό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού ή να της ζητάτε να σας εξηγήσει κάτι που μπορεί να μην γνωρίζετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε πιο άνετα και να είστε πιο χαλαρή στο περιβάλλον που γίνεται η διαδικασία του τοκετού, αφού θα ξέρετε τι βρίσκεται γύρω σας και ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές σας.


by Βάσια Καττή