5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης


Η αύξηση του βάρους είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και αναπόφευκτο είναι το να θέλετε το φυσιολογικό σας βάρος πίσω, μετά τη γέννηση του μικρού σας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε πως αυτό είναι ανέφικτο. Άλλωστε, μόλις βγάλατε ένα μικρό ανθρωπάκι από μέσα σας. Πιστέψτε το και μπορείτε να κάνετε τα πάντα!

#1: Παίρνει χρόνο

Παρά τα όσα ορισμένα supermodels μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε, δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό το να γεννήσει μία γυναίκα και, μία εβδομάδα αργότερα, να εμφανίζεται με μπικίνι σαν να μην γέννησε ποτέ. Οι γυναίκες που επανέρχονται στα κιλά τους αμέσως μετά τη γέννα είναι πολύ σπάνιες. Για τις περισσότερες παίρνει μήνες για να απαλλαγούν από την κοιλιά του μωρού, ενώ κάποιες μπορεί να μην τη χάσουν τελείως και ποτέ. Ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να θέσετε ως στόχο όταν προσπαθείτε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, δεν πρέπει να είναι μικρότερο από εννέα μήνες. Πήρε στο σώμα σας εννέα μήνες για να τεντώσει και να φιλοξενήσει το τέλειο μωράκι σας, οπότε θα πρέπει να του δώσετε τουλάχιστον το ίδιο χρονικό διάστημα για να γυρίσει στο κανονικό του βάρος.

 

#2: Δεν είναι μόνο λίπος

Ακόμη και αφού γεννήσετε, μπορεί να έχετε μία στρογγυλή κοιλίτσα σαν να είστε ακόμη 6 μηνών έγκυος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υγρά που υπάρχουν στο σώμα σας από την εγκυμοσύνη, αλλά και στη διεύρυνση της μήτρας σας. Χρειάζονται 6 έως 8 εβδομάδες για να επιστρέψει η μήτρα στο κανονικό της μέγεθος και τα έξτρα υγρά αποβάλλονται από το σώμα σας σιγά σιγά μέσω των ούρων, τις κολπικές εκκρίσεις και τον ιδρώτα.

 

#3: Ο θηλασμός βοηθάει

Είναι ασφαλές να χάνετε βάρος την περίοδο που θηλάζετε, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πράξη του θηλασμού καίει περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Παράλληλα, ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις που βοηθούν τη συσσώρευση της μήτρας. Για τις θηλάζουσες μητέρες είναι ασφαλές να χάνουν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα, αλλά η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

#4: Οι κανόνες για την απώλεια βάρους είναι οι ίδιοι

Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε. Για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να κάνετε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Δεν υπάρχει μόνιμη και γρήγορη λύση για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει ακριβώς και με την απώλεια των «κανονικών» κιλών. Η μόνη διαφορά με το βάρος μετά την εγκυμοσύνη είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες - το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από τον τοκετό. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, όπως είναι το περπάτημα και η γιόγκα.

 

#5: Μπορείτε να κάνετε γυμναστική χωρίς να αφήνετε το μωρό σας

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μανούλες δυσκολεύονται να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, είναι ότι δεν βρίσκουν χρόνο μακριά από το μωρό τους, πράγμα που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν έρχεται ένα δεύτερο ή τρίτο μωράκι. Αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπετε την ελπίδα! Το περπάτημα με το μωράκι σας στο καροτσάκι είναι μία πολύ καλή αρχή. Παράλληλα, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές, ενδιαφέρουσες ρουτίνες με ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε χωρίς να αφήνετε καθόλου το μωράκι σας. Το μόνο πράγμα που πρέπει να έχετε είναι θέληση!


by Βάσια Καττή