Ώρα για παιχνίδι: Δραστηριότητες για μωρά έως 12 μηνών


Οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν τρόπους για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους. Από το πρώτο μήνα κιόλας, μαμάδες και μπαμπάδες προσπαθούν να κρατήσουν το νέο μέλος της οικογένειας απασχολημένο με δημιουργικούς και διασκεδαστικούς τρόπους. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και κάθε μήνας κρύβει μια καινούρια έκπληξη για τα λιλιπούτεια μέλη της οικογένειας. Ανακαλύψτε μαζί μας παιχνίδια που θα κάνουν το μωράκι σας χαρούμενο και θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί καλύτερα το νέο του περιβάλλον.

1 έως 4 μηνών

Οι πρώτες στιγμές με το παιδί σας είναι πολύτιμες αλλά και κουραστικές. Όμως, το παιχνίδι δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα του μωρού.

* Από τις πρώτες δραστηριότητες για μωρά είναι οι μαριονέτες δακτύλων. Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει την όραση του μωρού, που είναι περιορισμένη τον πρώτο καιρό. Τα μικρά λούτρινα πλασματάκια θα γίνουν οι πρώτοι του φίλοι.

* Ένα ακόμη παιχνίδι που θα σας φανεί χρήσιμο τις δύσκολες ώρες είναι η κλασική κουδουνίστρα. Κουνήστε την δεξιά και αριστερά ώστε το μωρό να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την προέλευση του ήχου. Προτιμήστε έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο.

* Μία δραστηριότητα-παιχνίδι είναι το “τρενάκι του λούνα παρκ”. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη μπάλα γυμναστικής και βάλτε το μωρό σας επάνω με την κοιλίτσα του να ακουμπάει την μπάλα. Κρατώντας το γερά κινείστε την μπάλα μπρος και πίσω. Αυτό το παιχνίδι βοηθάει στην απόκτηση ισορροπίας ενώ χαλαρώνει τα μωρά πριν τον ύπνο.

* Όταν το μωράκι σας γίνει τεσσάρων μηνών βοηθείστε το να αντιληφθεί την έννοια των αντικειμένων. Θα χρειαστείτε κουτιά σε διάφορα μεγέθη και ένα παιχνίδι. Βάλτε το παιχνίδι στο μικρότερο κουτί και στη συνέχεια βάλτε το σε ένα μεγαλύτερο και μετά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο. Στη συνέχεια ανοίξτε ένα-ένα τα κουτιά και ρωτήστε “Μα που πήγε το παιχνίδι; Μήπως είναι σε αυτό το κουτί;” Όταν φτάσετε στο κουτί με το παιχνίδι δείξτε με χαρά το παιχνίδι στο μωράκι και βάλτε το στα χεράκια του.

5 έως 8 μηνών

Όσο μεγαλώνει το μωρό θα ανακαλύψει ένα νέο κόσμο ικανοτήτων. Εσείς θα το βοηθήσετε με απλούς τρόπους να μεγαλώσει και να διασκεδάσει.

* Όταν το μωράκι σας φτάσει στην ηλικία των 5 μηνών παίξτε με τις εκφράσεις του προσώπου. Ξεκινήστε με το χαμόγελο και σιγά-σιγά δείξτε του όλα τα συναισθήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά αναγνωρίζουν και θυμούνται πρόσωπα για περισσότερο χρόνο από τους ενήλικες. Με αυτήν την άσκηση το παιδί θα αρχίσει να αναγνωρίζει πιο εύκολα τις εκφράσεις του προσώπου.

* Τα κουζινικά σας μπορούν να γίνουν τα πρώτα μουσικά όργανα. Μικρές κατσαρόλες και ξύλινες κουτάλες δημιουργούν μαγικούς ήχους στα παιδικά αφτιά. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην ακοή των παιδιών: δεν υποσχόμαστε ότι δε θα διαταράξει τη δική σας ηρεμία!

* Από τα πιο απλά και βασικά παιχνίδια είναι τα παλαμάκια. Το μωρό σας ξαφνικά θα ανακαλύψει ότι μπορεί να ενώσει τα χέρια του και να παράγει ήχο. Αυτό θα κάνει και εσάς χαρούμενη αλλά και το ίδιο. Συνδυάστε την κίνηση με ένα τραγούδι και χτυπήστε και εσείς παλαμάκια μαζί του. Η κίνηση αυτή βοηθάει στο συντονισμό των χεριών.

* Αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο λίγο πιο διασκεδαστικό φτιάξτε μια μικρή ντουζιέρα. Χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό δοχείο (π.χ. κεσεδάκι από γιαούρτι), ανοίξτε τρύπες στο καπάκι και γεμίστε το με νερό. Δείξτε στο μωράκι σας πως τρέχει το νερό μέσα από τις τρύπες και βοηθήστε το να πλύνει τα παιχνίδια του μπάνιου. Η δραστηριότητα δείχνει την αιτία και το αποτέλεσμα ενώ βοηθάει και στις κινητικές ικανότητές του.

9 έως 12 μηνών

Το μωρό σας μπορεί να μπουσουλάει ή κάνει τα πρώτα του βήματα και το παιχνίδι είναι πλέον στο μυαλό του συνεχώς.

* Αν το μωράκι σας μπουσουλάει τότε μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι που θα ενδυναμώσει το επάνω μέρος του κορμού. Ξαπλώστε στο πάτωμα και προκαλέστε το να έρθει προς το μέρος σας. Όταν έρθει κοντά σας προσποιηθείτε ότι σας γαργαλάει και κάντε το ίδιο.

* Αν πάλι το παιδάκι σας μόλις ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βηματάκια βοηθήστε το βάζοντας παιχνιδάκια σε έπιπλα που μπορεί να φτάσει. Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσει τα πόδια του.

* Από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες για μωρά είναι το διάβασμα. Κι αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό φτιάξτε ένα μικρό «οχυρό» με καρέκλες και σεντόνια, πάρτε φακό μαζί με τα αγαπημένα του βιβλία και δημιουργήστε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Μην ξεχνάτε πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Για κάθε απορία σας απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ενώ να θυμάστε πως σε καμία περίπτωση τα μωρά δεν πρέπει να μένουν χωρίς την επιτήρηση κάποιου ενήλικου.

by Μάρθα Παπαδημητρίου