Γιατί δεν κοιμάται το μωράκι σας?


Όλοι λατρεύουμε τον ύπνο και αν δεν κοιμηθούμε αρκετά νιώθουμε κούραση, αστάθεια και συχνά δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε τίποτα άλλο. Φανταστείτε, λοιπόν, τη δυσφορία που θα νιώθει ένα μωράκι το οποίο δεν μπορεί να κοιμηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, στη συνέχεια θα μιλήσουμε για μερικούς κοινούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μην κοιμάται το μωράκι σας, αλλά και για τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το ανήσυχο μικρούλι τους να ξεκουραστεί.

#1

Ο λόγος που δεν κοιμάται: Πεινάει ή έχει φάει πολύ

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ένα μωράκι να τρώει περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ενώ άλλες φορές, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πολλοί γονείς ανησυχούν ότι το μωράκι τους πεινάει.

Τα σημάδια:

Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι ένα μωράκι έχει φάει περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αν η παραγωγή ούρων είναι μεγάλη και το σωματικό βάρος αυξημένο. Η ευερεθιστότητα, η αναστάτωση και η μειωμένη παραγωγή ούρων (λιγότερο από έξι υγρές πάνες ανά ημέρα), είναι σημάδια ότι το μωράκι σας μπορεί να πεινάει.

Η λύση:

Αν το μωράκι σας πίνει βρεφικό γάλα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις αναγραφόμενες οδηγίες και δίνετε στο μωρό σας τη σωστή ποσότητα. Αν θηλάζει, προσφέρετε τον δεύτερο μαστό μόνο αν το μωρό εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και κάθε φορά που το μωρό είναι ανάστατο.

 

#2

Ο λόγος που δεν κοιμάται: Δεν νιώθει άνετα

Το μωράκι σας μπορεί να μην νιώθει άνετα αν είναι βρώμικο ή βρεγμένο, ειδικά αν η ακεραιότητα του δέρματος δεν είναι άθικτη (αν το δέρμα δηλαδή έχει υποστεί βλάβη) στην περιοχή των γλουτών.

Τα σημάδια:

Κλάμα, μυρωδιά, βαριά πάνα, κόκκινο ή ερεθισμένο δέρμα.

Η λύση:

Αλλάξτε την πάνα του μωρού.

 

#3

Ο λόγος που δεν κοιμάται: Είναι άρρωστο

Μία ασθένεια οποιασδήποτε προέλευσης είναι μια κοινή αιτία για ανήσυχο ύπνο, επομένως θα πρέπει να δώσετε προσοχή.

Τα σημάδια:

Η αδιαθεσία στα μωρά φαίνεται με δύο τρόπους: από τη μία, το μωράκι μπορεί να είναι ανάστατο και να μην ηρεμεί με τίποτα, ενώ από την άλλη μπορεί να είναι πολύ ήσυχο, ληθαργικό και να μην θέλει να φάει. Η θερμοκρασία, η γρήγορη αναπνοή και η εφίδρωση είναι κάποια ακόμη συμπτώματα ασθένειας.

Η λύση:

Αν τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας είναι εμφανή, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Μπορείτε να κάνετε το μωράκι σαν να νιώσει καλύτερα με ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο και να του κάνετε λίγο μασάζ με baby oil.

 

#4

Ο λόγος που δεν κοιμάται: Βγάζει δοντάκια

Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, αρχίζει να βγάζει δοντάκια, πράγμα που το κάνει να πονάει και να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Τα σημάδια:

Κλάμα, σάλια, αρνείται να φάει και ξυπνάει μέσα στη νύχτα.

Η λύση:

Στο φαρμακείο θα βρείτε φυτικά και μη φυτικά gel για την ανακούφιση των ούλων του μωρού. Προτιμήστε ένα φυτικό gel, καθώς είναι μια πιο ασφαλής επιλογή από τα αμιγώς φαρμακευτικά, τα οποία ενώ πολλοί παιδίατροι τα συνιστούν, περιέχουν ορισμένες ουσίες που ίσως να μην είναι κατάλληλες για το μωρό.


by Βάσια Καττή