Πώς η μουσική επηρεάζει το αγέννητο μωράκι σας


Έχετε δει ποτέ έγκυο γυναίκα με ακουστικά στην κοιλίτσα της; Λοιπόν, η μουσική μπορεί να βοηθήσει την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ τα θετικά αποτελέσματα επιδρούν στο μωρό ακόμη και μετά τη γέννησή του. Παρακάτω, θα δείτε επτά τρόπους με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει -θετικά- το αγέννητο αγγελούδι σας.

#1

Το άκουσμα ενός ρυθμού για ένα χρονικό διάστημα (στη μήτρα) συσχετίζεται και με καλύτερη λειτουργία της ακοής, πράγμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και της γλώσσας, αργότερα.

 

#2

Η μουσική ηρεμεί το μωράκι στη μήτρα και έρευνες έχουν δείξει ότι τα νανουρίσματα επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου και αυξάνουν τα επίπεδα πρόσληψης οξυγόνου στον εγκέφαλο.

 

#3

Εξαιτίας αυτής ακριβώς της κατευναστικής ιδιότητας της μουσικής στη μήτρα, τα μωρά μπορούν να θυμούνται αυτούς τους ήχους και μετά τη γέννηση και να ηρεμούν. Αυτό ονομάζεται μνήμη του εμβρύου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το μωρό αγχώνεται για διάφορους λόγους. Μπορεί, δηλαδή, το μωράκι να πονάει ή να είναι μακριά από τη μαμά του και με το νανούρισμα που άκουγε όταν ήταν ακόμη έμβρυο να καταφέρει να ησυχάσει! Απλά βάλτε την ίδια μουσική και θα δείτε ότι θα την αναγνωρίσει. Δεν είναι κάπως μαγικό αυτό?

 

#4

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να μειώνει τον πόνο και το συνολικό άγχος του εμβρύου, πράγμα που σημαίνει ότι το μωράκι χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες και μπορεί να φάει, να κοιμηθεί και να αναπτυχθεί καλύτερα!

 

#5

Την ίδια ώρα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει το μωράκι σας να μην αγχώνεται και αφού γεννηθεί, αφού τα μωράκια θυμούνται την «έκθεσή» τους στη μουσική μέχρι και τέσσερις μήνες μετά τη γέννησή τους.

 

#6

Μία μανούλα που ακούει μουσική για να χαλαρώσει η ίδια, επηρεάζει και το μωράκι που αναπτύσσεται μέσα της. Αν η μουσική σας κάνει να αισθάνεστε πιο ήρεμη και λιγότερο αγχωμένη, αυτό επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και άμεσα παράγεται λιγότερη ορμόνη του στρες. Ήρεμη μητέρα; Ήρεμο και χαλαρό μωράκι!

 

#7

Η μουσική με τακτικούς και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς είναι ιδανική και η μουσική που περιέχει μια μελωδία κερδίζει ξεκάθαρα σε σχέση με τα νευρολογικά οφέλη, με μελέτες να δείχνουν ότι περιοχές του εγκεφάλου αποκρίνονται στη μελωδία.

 

Η κατάλληλη μουσική

Η κλασική μουσική, τα νανουρίσματα και η απαλή μουσική γενικότερα, μπορούν να ξεκουράσουν και να χαλαρώσουν το έμβρυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε οποιοδήποτε είδος μουσικής που προτιμά και χαλαρώνει τη γυναίκα, αρκεί να ακούγεται σε μέτρια ένταση για να μην ταράζει το μωρό. Η μουσική είναι θέμα προσωπικού γούστου, για αυτό και δρα θετικά στην ψυχολογία της μητέρας, η οποία, κατά κάποιο τρόπο, μεταφέρεται στο έμβρυο.

Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Να θυμάστε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη, τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς.

 

Εσείς, βάζετε μουσική στο αγέννητο μωράκι σας;


by Βάσια Καττή