Το λέει η επιστήμη: Τα κατοικίδια βοηθούν τα μωρά να είναι πιο υγιή


Τι δουλειά μπορεί να έχουν οι σκύλοι ή οι γάτες με τον κίνδυνο να κρυολογήσει το μωρό σας; Έρευνα αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος να κάνει βήχα ή συνάχι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics και τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη ότι τα υπερβολικά αποστειρωμένα περιβάλλοντα δεν κάνουν καλό στην υγεία ενός βρέφους.

Λοιπόν, πώς τα κατοικίδια -ειδικά οι γάτες και οι σκύλοι- προστατεύουν από αυτές τις ασθένειες; Δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως η έκθεση σε κατοικίδια ζώα, καθώς και στα μικρόβια που αυτά μεταφέρουν στο σπίτι από έξω, θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και να το «εκπαιδεύσει» από νωρίς να αποκρούει τις επιθέσεις από τα κοινά αλλεργιογόνα και βακτήρια.

«Πιστεύουμε ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα ωριμάζει κατά κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε όταν το παιδί συναντήσει τα μικρόβια, θα μπορούσε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο γι’ αυτά», αναφέρει η Dr. Eija Bergroth.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 397 παιδιά. Για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, οι γονείς κρατούσαν εβδομαδιαίο ημερολόγιο για την υγεία των μωρών, καταγράφοντας τα συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας, η καταρροή και οι ωτίτιδες. Επίσης σημείωναν πότε τα βρέφη έπαιρναν αντιβιοτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που μεγάλωσαν σε σπίτια με κατοικίδια ζώα ήταν 44% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια μόλυνση στο αυτί και 29% λιγότερο πιθανό να λάβουν αντιβιοτικά, σε σύγκριση με τα μωρά που ζούσαν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια.

Να σημειωθεί ότι τα μωρά που ζούσαν με σκυλιά τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με αυτά που ζούσαν με γάτες: Σε γενικές γραμμές, τα μωρά που έζησαν με σκύλο είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιή κατά το πρώτο έτος από ό, τι τα μωρά χωρίς σκυλί. Τα παιδιά από τα σπίτια με γάτες είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιή από εκείνα στις οικογένειες που δεν είχαν γάτα στο σπίτι.

 

 

Τα μωρά που ζούσαν με σκυλιά ήταν πιο υγιή από τα μωρά που ζούσαν με γάτες.

 

Το γεγονός ότι τα παιδιά σε σπίτια με κατοικίδια πήραν λιγότερα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ενθαρρυντικά. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι γνωστή για την ενθάρρυνση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα φάρμακα, που τα καθιστά πιο δύσκολο να θεραπευτούν.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει και τη σημασία του χρόνου, όταν μιλάμε για έκθεση του μωρού σε ζώα συντροφιάς: μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση σε κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι πιο χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών ακόμα μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει τον μικροβιακό φίλο από τον εχθρό, και η έγκαιρη έκθεση σε μικρά ανοίγματα με τη μορφή της τρίχας των κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι ευεργετική.

Η έρευνα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο απλά για να προστατεύσετε το παιδί σας από τα κρυολογήματα, αλλά επίσης δεν χρειάζεται να αποχωριστείτε τον τετράποδο φίλο σας από φόβο ότι μπορεί να κάνει κακό στο νεογέννητό σας.


by Βάσια Καττή