10 Πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μία έγκυο γυναίκα


Μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνει συνεχώς ευχές, καθώς και θετικά σχόλια για το νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Δυστυχώς όμως, κάποιες φορές μπορεί να ακούει και κάποια σχόλια όχι και τόσο κολακευτικά. Τέτοια σχόλια δεν προέρχονται πάντα από σκόπιμη αγένεια ή αναισθησία, αλλά μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν από μία γυναίκα που βρίσκεται σε ένα… ορμονικό roller coaster.

#1: «Νιώθω κι εγώ σαν έγκυος!»

Αν δεν κουβαλάς κι εσύ ένα παιδί στη μήτρα σου, τότε, όχι, δεν νιώθεις έγκυος.

 

#2: «Είσαι τεράστια»

Ίσως δείχνει λίγο φουσκωμένη, αλλά δεν χρειάζεται να το ακούσει. Θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσεις το βάρος κάποιου που δεν περιμένει παιδί; Όχι! Οι ίδιοι κανόνες κοινής λογικής ισχύουν και για μία έγκυο γυναίκα.

 

#3: «Πραγματικά, δεν έπρεπε…»

Να γυμνάζεσαι. Να σηκώσεις αυτό το κουτί. Να στέκεσαι όρθια. Μία έγκυος γυναίκα δεν είναι άρρωστη, απλώς περιμένει παιδί. Με το να την κάνεις να αισθάνεται πως η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή ή και επικίνδυνη, το μόνο που καταφέρνεις είναι, αντί να την προστατεύεις, να την αποξενώνεις.

 

#4: «Δεν νομίζω ότι πρέπει…»

Να κάνεις επισκληρίδιο αναισθησία. Να γεννήσεις στο σπίτι. Να έχεις τη μητέρα σου στην αίθουσα τοκετού. Το προσωπικό σχέδιο γέννησης μιας εγκύου είναι ακριβώς αυτό: προσωπικό. Εάν η ίδια θέλει τη γνώμη σου, θα σε ρωτήσει.

 

#5: «Απόλαυσε τους τελευταίους μήνες ελευθερίας!»

Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια συναρπαστική εμπειρία και το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει μία μέλλουσα μαμά είναι ότι μόλις έχασε την προσωπική της ζωή για πάντα. Τα αρνητικά σχόλια για τον ερχομό και την ανατροφή ενός παιδιού πρέπει να αποφεύγονται.

 

#6: «Μάλλον δεν πρέπει να το τρως αυτό»

Μία γυναίκα που είναι έγκυος είναι αρκετά ενημερωμένη σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να τρώει -καθώς και για το τι θέλει και τι δεν θέλει να φάει. Αν ετοιμάζεται να φάει κάτι, τότε πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να την αφήσουν να το απολαύσει.

 

#7: «Το μωρό σου θα βγει τεράστιο/μικροσκοπικό»

Τι υπάρχει στο μυαλό σχεδόν κάθε εγκύου; Πώς θα βγει το μωρό της. Οι γιατροί που κοιτάζουν τους υπέρηχους είναι οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται να εκτιμούν ποιο θα είναι το μέγεθος του μωρού.

 

#8: «Τι θα γίνει αν το μωρό σου…»

Είναι ερμαφρόδιτο; Έχει λαγώχειλο; Δεν ακούει; Οι μέλλουσες μαμάδες σπαταλούν ένα μεγάλο διάστημα της εγκυμοσύνης τους με το να ανησυχούν για όλα όσα σκέφτονται οι ίδιες για το μωρό τους και δεν χρειάζονται πραγματικά κανέναν άλλο να βάζει λάδι στη φωτιά.

 

#9: «Φαίνεσαι κουρασμένη»

Οι εγκυμοσύνη είναι σκληρή δουλειά και το πιο πιθανό είναι ότι η μέλλουσα μαμά θα είναι και θα φαίνεται κουρασμένη. Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, είναι κάποιος να της θυμίζει πόσο εξαντλημένη είναι ή φαίνεται. Τίποτα λιγότερο από το «Είσαι υπέροχη!» δεν πρέπει να λέγεται σε μία έγκυο σχετικά με την εμφάνισή της.

 

#10: «Ακόμα τίποτα;»

Αν δεν έχεις ήδη ακούσει πως το μωρό γεννήθηκε, τότε μάλλον δεν γεννήθηκε. Όλοι περιμένουν να καλωσορίσουν το μωράκι στον κόσμο, κανείς όμως δεν το περιμένει περισσότερο από τη μαμά του. Με αυτή την ερώτηση απλά της θυμίζεις ότι πρέπει να περιμένει κι άλλο μέχρι να αγκαλιάσει το αγγελούδι της.


by Βάσια Καττή