Συμβουλές για έναν εύκολο τοκετό


Αν και κάθε γυναίκα που μένει έγκυος ανυπομονεί να περάσουν οι μήνες για να κρατήσει στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωράκι της, κάποια στιγμή περνά -αναμφισβήτητα- από το μυαλό της η ιδέα του τοκετού. Έτσι, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, εύχονται συχνά να έχουν μια εύκολη γέννα. Εδώ, θα δείτε πώς θα βοηθήσετε τον εαυτό σας με μερικές απλές συμβουλές που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να απολαύσετε τον ερχομό του μικρού σας!

Αποσπάστε τον εαυτό σας

Για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, ο τοκετός διαρκεί κατά μέσο όρο από 12 έως 14 ώρες. Έτσι, όταν αρχίσουν οι συστολές, θα τις νιώσετε για πρώτη φορά στο κάτω μέρος της πλάτης σας ή σαν κράμπα ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη. Αν ανησυχείτε από την αρχή, μετρώντας τις συσπάσεις, θα εξαντληθείτε πολύ γρήγορα. Καλό είναι να αποσπάσετε λίγο τον εαυτό σας από ό,τι συμβαίνει και να πάτε μια βόλτα, να κάνετε ένα ντους ή να φάτε μπισκότα. Οτιδήποτε σας χαλαρώνει μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία.

 

Κολατσίστε προσεκτικά

Ένα ελαφρύ σνακ στα πρώτα στάδια του τοκετού, ενώ είστε σπίτι, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ενεργειακό σας επίπεδο. Πρέπει να αποφύγετε τα λιπαρά ή τα τρόφιμα που είναι δύσκολο να αφομοιώσει ο οργανισμός, επειδή ένα πολύ γεμάτο στομάχι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ναυτία και να προκαλέσει εμετό σε επόμενα στάδια του τοκετού. Παράλληλα, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι οι συσπάσεις των μυών και ο γρήγορος ρυθμός αναπνοής κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια υγρών. Καλό είναι να έχετε διαθέσιμο ένα μπουκαλάκι νερό.

 

 

Κάντε ένα ντους

Από τον πόνο σφίγγουν οι μυς του σώματος, πράγμα που προκαλεί ακόμη περισσότερη δυσφορία. Ένα ζεστό ντους μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την αντίδραση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ντους επιτρέπεται σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού.

 

Μην Ξαπλώνετε

Αν μένετε όρθια για ένα μεγάλο μέρος του τοκετού, η βαρύτητα θα δουλέψει για εσάς. Με αυτό τον τρόπο, το κεφάλι του μωρού πιέζει τον τράχηλο της μήτρας σας και τον βοηθά να διαστέλλεται. Με το να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές στάσεις, θα μειώσετε την ταλαιπωρία και θα διευκολύνετε τον τοκετό. Η κίνηση βοηθά στο να διευρυνθεί η λεκάνη σας, επιτρέποντας στο κεφάλι του μωρού να περάσει.

 

 

Συνεχίστε να αναπνέετε

Η γνώση και εφαρμογή της σωστής τεχνικής αναπνοών δεν σας βοηθά απλά να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων, αλλά σας βοηθά και να χαλαρώσετε, ακόμη και να ξεκουραστείτε λίγο. Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα πρέπει να βασιστείτε σε οποιεσδήποτε στρατηγικές χαλάρωσης σας βοηθούν να χαλαρώνετε στην καθημερινή σας ζωή – πάρτε βαθιές αναπνοές, φανταστείτε ένα αγαπημένο σας μέρος, ή ακούστε μουσική.

 

Να θυμάστε ότι κάθε τοκετός φτάνει στο τέλος του. Και αυτό το τέλος σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας ζωής – του μωρού σας, αλλά και της δικής σας, ως μαμάς. Ακόμη και ο πιο δύσκολος τοκετός θα είναι ίσως το πιο αξιόλογο έργο που θα κάνετε ποτέ.


by Βάσια Καττή