Έτσι θα προστατέψετε τα παιδιά σας την περίοδο της γρίπης και του κρυολογήματος


Κάθε χειμώνα, πολλοί βρίσκουν τον εαυτό τους σε έναν μοναχικό κόσμο γεμάτο από βήχα, φτέρνισμα και συνάχι. Οι οικογένειες συχνά κάνουν σχέδια, αλλά ΠΑΝΤΑ κάποιο παιδί θα έχει κρυολογήσει. Έτσι, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να είναι υπερπροστατευτικοί γονείς και να ακυρώσουν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν τα μικρόβια, ή να ρισκάρουν και να κάνουν ό,τι έχουν σχεδιάσει καταλήγοντας με ένα μόνιμο κρύωμα -ή και χειρότερα. Simple: κάντε μερικά απλά βήματα, ξεκινώντας από σήμερα.

#1: Να πλένουν όλοι καλά τα χέρια τους-ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές στο Grosse Pointe Park, στο Michigan, έδειξε ότι ο προγραμματισμός τουλάχιστον τεσσάρων διαλειμμάτων για πλύσιμο των χεριών μέσα στη μέρα, μείωσε τον αριθμό των ημερών που τα παιδιά έλειπαν επειδή ήταν άρρωστα. Αυτό το σύστημα δούλεψε ιδιαίτερα καλά για τις ενοχλήσεις στο στομάχι, μειώνοντας τον κίνδυνο των απουσιών λόγω ασθενειών όπως η διάρροια, περισσότερο από το μισό.

Όλη η οικογένεια θα πρέπει να πλένει τα χέρια με νερό και σαπούνι (οποιαδήποτε θερμοκρασία είναι μια χαρά - η έρευνα έδειξε ότι το ζεστό νερό δεν λειτουργεί καλύτερα από το κρύο) και στη συνέχεια να τα τρίβει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια. Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι να εφαρμόζετε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλη.

Φροντίστε να πλένουν όλοι τα χέρια τους με νερό και σαπούνι όσο πιο συχνά γίνεται.

 

 

#2: Να είστε συνεπείς στην ώρα του ύπνου (και εσείς!)

Ο ύπνος είναι ό,τι πιο σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Και ο καλύτερος τρόπος ώστε εσείς και τα παιδιά σας να κοιμηθείτε όπως πρέπει, είναι να ορίσετε μία ώρα για ύπνο και να είστε συνεπείς σε αυτή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το κλειδί δεν είναι απλώς να κοιμηθείτε όσες ώρες χρειάζεται, αλλά και να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται μισή ώρα αργότερα το Σαββατοκύριακο, αλλά αν αλλάξει η ώρα του ύπνου πάνω από ώρα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

 

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ύπνος;

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009, οι ερευνητές χορήγησαν ρινικές σταγόνες που περιείχαν ιό κρυολογήματος σε περισσότερους από 150 ενήλικες. Όσοι είχαν κοιμηθεί κατά μέσο όρο λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ για τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με αυτούς που είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες ή περισσότερο. Τα παιδιά χρειάζονται ακόμη περισσότερη ξεκούραση -οπωσδήποτε οκτώ έως 14 ώρες κάθε βράδυ, ανάλογα την ηλικία του παιδιού.

 

#3: Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Η παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρόνια φλεγμονή, στην οποία ορισμένες ανοσολογικές χημικές ουσίες αυξάνονται συνεχώς στο σώμα και όχι μόνο όταν χρειάζεται για να καταπολεμήσει ο οργανισμός τις λοιμώξεις. Αυτή η κατάσταση διαρκούς συναγερμού χαμηλού βαθμού μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο αποτελεσματικό συνολικά. Το να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Παράλληλα, μειώστε τη ζάχαρη όσο πιο πολύ μπορείτε.

 

Φρούτα και λαχανικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

 

by Βάσια Καττή