4 πράγματα που κάθε μπαμπάς πρέπει να κάνει για μια μέλλουσα μαμά


Αν και η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι δουλειά της μαμάς, υπάρχει μία λίστα με τρόπους που ένας μπαμπάς μπορεί να μοιραστεί το φορτίο. Και, μαντέψτε! Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό έτσι. Μην ξεχνάτε ότι χρειάστηκαν δύο άνθρωποι για να ξεκινήσει αυτό το υπέροχο ταξίδι.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέες μητέρες έχουν μια καλύτερη συνολική εμπειρία της εγκυμοσύνης όταν οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά. Στο ρόλο σας ως υπ’ αριθμόν ένα συνεργάτης της εγκυμοσύνης της συντρόφου σας, θα απολαύσετε την εμπειρία περισσότερο, ενώ παράλληλα θα την ανακουφίσετε δείχνοντας ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας. Εδώ, θα βρείτε τέσσερις τρόπους για να κάνετε τη διαφορά που πραγματικά θα προσέξει και θα εκτιμήσει.

 

Ακούστε… και μιλήστε

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να δυσκολέψουν μία γυναίκα, ειδικά όταν μιλάμε για την πρώτη φορά. Βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας για όλες εκείνες τις μικρές (αλλά και μεγάλες!) αλλαγές που συμβαίνουν: τα νεύρα για την επερχόμενη διαδικασία, το άγχος για το τι μαμά θα γίνει, την ενόχληση για τα πρησμένα πόδια της. Μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι παράλογη ή δραματική. Κρατείστε αυτή τη σκέψη για τον εαυτό σας και απλά ακούστε την. Προσφερθείτε να τη βοηθήσετε με το να βρείτε ό,τι πληροφορίες χρειάζεται. Η βγείτε για μία βόλτα οι δυο σας, απλά για να διασκεδάσετε και έτσι να χαλαρώσει. Και, θυμηθείτε ότι είστε ομάδα, επομένως αν έχετε και εσείς φόβους, μοιραστείτε τους. Αν το κάνετε αυτό, τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ πιο ομαλά και για τους δυο σας.

 

Πηγαίνετε μία βόλτα με τη σύντροφό σας για να ακούσετε όσα την απασχολούν.

 

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού

Η σύντροφός σας δεν είναι μόνο πολύ κουρασμένη αυτές τις μέρες, είναι και πάρα πολύ ευάλωτη συναισθηματικά. Κάντε εσείς τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού ακόμη κι αν δεν το κάνετε συνήθως. Σκεφτείτε ότι η φουσκωμένη κοιλίτσα δεν είναι και ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας που προσπαθεί να σκουπίσει το σπίτι της ή να στρώσει το κρεβάτι της. Κάντε το εσείς και δείξτε της πόσο νοιάζεστε. Δεν είναι μόνη της σε αυτή τη διαδρομή!

 

Ετοιμάστε τα πράγματά σας

Σίγουρα, η μαμά χρειάζεται την τσάντα της στο νοσοκομείο, το ίδιο όμως και ο μπαμπάς. Βάλτε σε έναν σάκο ένα ξυραφάκι, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, φωτογραφική μηχανή,  ακουστικά, περιοδικά ή βιβλία. Και μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή – καλό είναι να έχετε τον σάκο έτοιμο αρκετές εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία του τοκετού, καθώς μπορεί να χρειαστεί να φύγετε ξαφνικά. Μπορείτε να βάλετε μέσα στο σάκο και κάποια πράγματα για να κάνετε μίνι-εκπληξούλες στη σύντροφό σας: μία ιδιαίτερη πετσέτα για να σκουπιστεί όταν ξυπνήσει, παντόφλες-αρκουδάκια, μία καινούρια ρόμπα… Α! Και σοκολάτα (εννοείται).

 

Πείτε της ότι είναι όμορφη

Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε πως είναι γυναίκα. Καλημερίστε την με ένα γλυκό φιλί και πείτε της πόσο όμορφη είναι. Αγγίξτε τρυφερά την κοιλίτσα της όταν περνά από δίπλα σας ή κάντε της ένα μασάζ το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Ίσως σας αγαπήσει λιγάκι παραπάνω.

 

Μην ξεχνάτε πως είναι γυναίκα.

by Βάσια Καττή