Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγει μια μέλλουσα μαμά


Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι λιγούρες σας μπορεί να σας κάνουν να ονειρεύεστε τρόφιμα και ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνετε. Το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή είναι πάντα σημαντικό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μέλλουσες μανούλες. Αυτή την περίοδο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιο επιρρεπές σε επικίνδυνα βακτήρια, γι’ αυτό και υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία καλό είναι να αποφεύγετε.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Κρατηθείτε και περιμένετε να φάτε ωμά στρείδια και άλλα άψητα θαλασσινά μετά την εγκυμοσύνη, όπως και ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, σούσι, καπνιστά θαλασσινά και ωμά οστρακοειδή. Τα παραπάνω μπορεί να είναι επικίνδυνα και οι μέλλουσες μαμάδες καλό είναι να τα αποφεύγουν.

 

Αποφύγετε τα θαλασσινά.

 

Μαλακό τυρί

Έχετε μία μεγάλη επιθυμία για φέτα σαν ορεκτικό ή για τη σαλάτα σας; Καλύτερα να καταπολεμήσετε αυτή την επιθυμία, καθώς τέτοιου είδους μαλακά τυριά (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια), δεδομένου ότι συχνά γίνονται με μη παστεριωμένο γάλα. Οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα τυριά, εκτός αν είναι σίγουρο πως έγιναν με παστεριωμένο γάλα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλιώς μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

 

Η φέτα επιτρέπεται μόνο αν είναι σίγουρο πως έγινε με παστεριωμένο γάλα.

 

Ωμό ή όχι καλά ψημένο/μαγειρεμένο κρέας

Τα ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά είναι επικίνδυνα για τις μέλλουσες μητέρες. Σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας, πρέπει να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

 

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο είναι επικίνδυνο για μολύνσεις.

 

Καφεΐνη

Πολλοί γιατροί μπορεί να πουν πως μια μικρή πρόσληψη καφεΐνης δεν θα βλάψει μία γυναίκα που είναι έγκυος, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο. Δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διουρητικό, εξαλείφει τα υγρά από το σώμα. Μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια νερού και ασβεστίου, πράγμα αρνητικό τόσο για τη μέλλουσα μαμά, όσο και για το αγέννητο βρέφος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Αντίθετα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό, χυμό και γάλα.

 

Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να βλάψουν εσάς και το μωρό σας.

 

Αλκοόλ

Η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου εμποδίζεται όταν η μπύρα, το κρασί και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως εάν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο (για παράδειγμα λίγο κρασί), τότε δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας και ακολουθήστε τις συμβουλές τους.

 

Αποφύγετε το αλκοόλ.

 

Τέλος, να θυμάστε πως αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο αλλά και για εσάς είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να δώσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε πως αυτό μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας και κατ’ επέκταση και του μικρού σας!

 

Τροφές για εγγύους


by Βάσια Καττή